Esport

En aquesta pàgina trobareu informacions sobre els beneficis del esport colectiu i individual

Què poden aportar-te els esports d’equip?

Els esports d’equip, com més practicats, més reforcen l’autoestima, milloren la confiança en un mateix i ensenyen a confiar en els altres. Permeten  que el nen entreni les seves habilitats socials cada cop que es relaciona amb el grup esportiu, cosa que n’afavoreix la integració, l’empatia amb els companys quan es guanya i es comparteixen triomfs, i el domini de la frustració quan es perd o no s’aconsegueix l’objectiu que un o un grup s’havia proposat. Els esports col·lectius són una font de valors que s’aplicaran tant en l’esport com en la vida.
Entrenadors i tècnics formats, així com pares compromesos, poden tenir un paper molt positiu que formarà el nen per a la seva futura vida personal, social i laboral. L’esport li ensenya a treballar en equip i a mostrar respecte als companys, a l’entrenador, als rivals, al públic, als àrbitres i a les normes i regles de l’entitat i del propi esport. Amb ell també aprendrà a tolerar els errors dels companys, a pensar en els altres, a ser generós, a liderar, a responsabilitzar-se de les pròpies accions, a sentir i gestionar les emocions, a comprometre’s, i a desenvolupar la cultura de l’esforç. I tots aquests valors apresos al terreny de joc podran traslladar-los a l’escola, a l’estudi, als amics i a la família. Els esports col·lectius, com el bàsquet, faciliten la socialització i les noves amistats, fomenten l’autocontrol, el respecte als companys i el treball en equip durant les competicions.


I els Individuals?

Esports com la gimnàstica rítmica, que en principi es practiquen de forma individual, potencien en un major grau la responsabilitat dels nens i nenes. El percentatge de l’esforç destinat a complir els objectius marcats depèn d’un mateix.

D’aquesta manera, l’autoestima del nen es veurà reforçada cada vegada que aconsegueixi el seu objectiu, i aprendrà quines habilitats i valors són els responsables del seu gaudi, afavorint, així, la seva confiança i seguretat. A més a més, enfortirà el sentiment de capacitat davant altres situacions i desenvoluparà el valor de la superació, exemplificat en alguns casos de forma simbòlica, com succeeix amb el color dels cinturons de judo.

 

Poden ser complementaris?

Els esports d’equip i individuals poden ser complementaris en el fet que no inculquen els mateixos valors. Poder practicar un esport de cada és  molt enriquidor. L’esport en general és molt important per a la salut mental i física sobretot a l’edat de la infància, per això és molt important que els nens en facin. També cal saber que els esports individuals d’una manera o d’una altra poden ser col·lectius. Per progressar es necessita un entrenador, un adversari… 

Acabarem dient que si es pot fer esport, col·lectiu o individual, encara que sigui molt poc, s’ha d’intentar fer.

Ara si voleu, podeu anar veure la pàgina "Exercicis" per poder practicar alguns exercicis esportius individuals